• Bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 20.00 uur op 06 51 299 647.
  • Gratis Quick Scan bij u op locatie.
  • Register Adviseur Business Valuation.
  • Onafhankelijk - Betaalbaar - Hoge kwaliteit - 30 jaar ervaring.
  • Referentie van Register Accountant.

Bedrijfsopvolging


Slechts een derde van de familiebedrijven wordt succesvol overgedragen aan de volgende generatie. De rest stopt, gaat failliet of wordt verkocht buiten de familie.

Bedrijfsopvolging is een mix van ratio en emotie en voor iedere ondernemer komt er een moment dat er nagedacht moet gaan worden over de opvolging van je onderneming. Hoe pak je dat aan en wat wil je bereiken?

Bij opvolging van een bedrijf naar de volgende generatie of bijvoorbeeld een werknemer komt veel kijken. Fiscaal bijvoorbeeld is het van belang om de juiste wetgeving toe te passen zodat de belastingdienst achteraf niet kan stellen dat er sprake is geweest van een verborgen schenking, of een lucratief belang (verkapt loon) of dat er niet of onvoldoende of onjuist is gehandeld met betrekking tot bepaalde termijnen die van toepassing kunnen zijn, of dat er niet gehandeld is naar de vele andere voorwaarden die er zijn.

Er moet intern een lijst met aandachtspunten opgesteld worden: Kan een overdracht het beste ruisend of geruisloos plaats vinden? Welke rechtsvorm of structuur is het beste? Welke fiscale mogelijkheden zijn er om belastingvrij te schenken of te vererven? Welke financieringsmogelijkheden zijn er? Wanneer en hoe lang van te voren moet er actie worden ondernomen? etc. 

De wetgever hecht een groot belang aan het MKB en de werkgelegenheid binnen dat MKB. Daarom zijn er allerlei faciliteiten om ervoor te zorgen dat een onderneming fiscaal zo voordelig mogelijk over kan gaan naar een bedrijfsopvolger. Om misbruik te voorkomen zijn er wel spelregels waaraan men moet voldoen. Een voorbeeld van misbruik is dat iemand die een met erfbelasting belast spaargeld na gaat laten op zijn of haar sterfbed snel een bedrijf koopt dat dan (bijna) belastingvrij vererft. De waarde van een bedrijf tot € 1.119.845,- (2021) kan 100% belastingvrij vererven of geschonken worden, mits de spelregels in acht genomen worden. Boven dit bedrag is de heffing nog steeds veel minder als niet ondernemersvermogen. Spaargeld en ander niet bedrijfsmatig gehouden vermogen wil de wetgever wel belasten.

Wij helpen met het uitstippelen van de beste route voor een bedrijfsopvolging. Dat kan rechtstreeks voor een ondernemer zijn, of we worden ingeschakeld door de vaste accountant van de ondernemer. Heel belangrijk  is om ruim op tijd de juiste koers te gaan varen. Er staan termijnen tot 6 jaar in de fiscale wetten die in acht genomen moeten worden.

Vragen of hulp nodig? Bel dan naar Marc Couteaux op 06 51 299 647.